czerwca 14, 2012

grecka z kurczakiem


mała kapusta pekińska
1 podwójny filet z kurczaka
opakowanie sera feta
2 duże pomidory
1 średnia cebula czerwona
słoiczek oliwek zielonych
duża czerwona papryka
ogórek zielony wąż
oliwa z oliwek
sok z cytryny 1 łyżka
przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
sól
przyprawa do kurczaka złocista


Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek z dodatkiem przyprawy złocistej do kurczaka, studzimy. Kapustę ciach na pół i jeszcze raz ciach - oczywiście wzdłuż... i takie ćwiartki skrawamy drobno do miski, posypujemy solą i zostawiamy na około 15min. Pomidory, paprykę, ogórka kroimy w kostkę (oczywiście po uprzednim umyciu), oliwki na pół, cebulę w drobne piórka, ser w kostkę. Wszystkie składniki hop do dużej miski i zalewamy sosikiem (oliwa z oliwek około 3 łyżek, sól, sok z cytryny, zioła) wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.



Brak komentarzy: